Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ταρακούνησε την Εύβοια και την Αθήνα την Τετάρτη

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το νησί της Εύβοιας στην κεντρική Ελλάδα στις 14:25 τοπική ώρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα περίπου 65 χλμ (40 μίλια) νότια του νησιού.

Advertisements

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο εκτίμησε ότι είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ.

Advertisements

Δεν έχουν υπάρξει άμεσες αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς. Κάτοικοι στην πρωτεύουσα Αθήνα ανέφεραν κροτάλισμα στα τζάμια και ισχυρές, έντονες δονήσεις.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 5 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Ψαχνά της Εύβοιας. Ο σεισμός σημειώθηκε σε μικρό βάθος 10 χιλιομέτρων κάτω από το επίκεντρο.

Advertisements
Το ακριβές μέγεθος, το επίκεντρο και το βάθος του σεισμού ενδέχεται να αναθεωρηθούν εντός των επόμενων ωρών ή λεπτών καθώς οι σεισμολόγοι εξετάζουν τα δεδομένα και βελτιώνουν τους υπολογισμούς τους ή καθώς άλλοι φορείς εκδίδουν τις εκθέσεις τους.

Advertisements

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δόνηση δεν σχετίζεται με τη σειρά σεισμών που έπληξαν το ελληνικό νησί στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο σεισμός «προκάλεσε έντονη ανησυχία σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης.

Advertisements

«Ήταν ένας πολύ δυνατός σεισμός. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους από το χωριό Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έχουν ξεκινήσει περιπολίες ενώ οι δονήσεις συνεχίζονται».

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν έχει αντίκτυπο όσον αφορά τις ζημιές. Αλλά αυτός ο σεισμός δεν συνδέεται με τις δονήσεις που σημειώθηκαν την προηγούμενη περίοδο στην Εύβοια», είπε στο kathimerini.gr ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος σε μια σειρά σεισμών που έπληξαν το νησί τους τελευταίους μήνες.

Advertisements

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς δήλωσε ότι η δόνηση σημειώθηκε στην περιοχή των Ψαχνά.

«Είναι μια περιοχή με ρήγματα μέσης χωρητικότητας που συνήθως φτάνουν το μέγεθος των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός λοιπόν ταιριάζει στο προφίλ αυτής της περιοχής. Ήταν πολύ επιφανειακό και γι’ αυτό ήταν τόσο αισθητό».

Advertisements
Σεισμός έπληξε την Εύβοια στα τέλη Νοεμβρίου

Στα τέλη Νοεμβρίου το νησί της Εύβοιας επλήγη από μια σειρά σεισμών με τον ισχυρότερο μέγεθος 4,9 βαθμών.

Advertisements

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά σεισμικά ενεργή περιοχή. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των σεισμών δεν προκαλεί ζημιές ή τραυματισμούς.

Τον Οκτώβριο του 2020, ένας σεισμός που έπληξε το νησί της Σάμου στο ανατολικό ελληνικό Αιγαίο και τις κοντινές τουρκικές ακτές σκότωσε δύο άτομα στη Σάμο και τουλάχιστον εβδομήντα πέντε άτομα στην Τουρκία.

Advertisements

Η χώρα βρίσκεται σε μια σύνθετη γεωλογική οριακή ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Αφρικανικής και της Ευρασιατικής πλάκας.

Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρασιατική πλάκα, ενώ το νότιο τμήμα στην πλάκα του Αιγαίου.

Advertisements

Η πλάκα του Αιγαίου κινείται νοτιοδυτικά σε σχέση με την Ευρασιατική πλάκα με περίπου τριάντα χιλιοστά (μία ίντσα) ετησίως, ενώ η Αφρικανική πλάκα υποχωρεί προς τα βόρεια κάτω από την πλάκα του Αιγαίου με ρυθμό περίπου σαράντα χιλιοστά (1,6 ίντσες) ετησίως.
Advertisements

Leave a Comment