Παξοί: Το ελληνικό νησί της γαλήνιας ομορφιάς στο Ιόνιο Πέλαγος

Οι Παξοί, ένα ελληνικό νησί στο Ιόνιο Πέλαγος διαθέτει γαλήνιες αποδράσεις, καλοκαιρινή διασκέδαση, συνδέσεις με την αρχαία ιστορία και φιλόξενα λιμάνια, ιδανικά για εξερεύνηση με βάρκα.

Advertisements

Ονομάζεται επίσης Παξοί, προσφέρει επίσης μια άλλη πλευρά του ελληνικού πολιτισμού, φιλοξενώντας φεστιβάλ που προβάλλουν τις καλές τέχνες κάθε χρόνο σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία που μπορεί κανείς να βρει οπουδήποτε.

Advertisements
Οι Παξοί αποτελούν στην πραγματικότητα μια σειρά από νησιά που είναι διάσπαρτα στο Ιόνιο Πέλαγος, νότια του πιο γνωστού νησιού της Κέρκυρας ή της Κέρκυρας.

Advertisements

Αρχικά πιστεύεται ότι σφραγίστηκαν από τους θαλασσοπόρους Φοίνικες και ήταν διάσημα από την αρχαιότητα για τα κρασιά τους, τα νησιά πολεμήθηκαν στην αρχαιότητα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Ιλλυρικού Πολέμου το 229 π.Χ., όπως καταγράφηκε από τον ιστορικό Πολύβιο στις «Ιστορίες».

paxos
Map of western Epirus, including most of the region of Preveza and Thesprotia, the islands of Paxos, Antipaxos, and part of the islands of Corfu and Lefkas, published by Michael Xrysochoos. Lithograph by G. Kolman, Athens, 1881. From the Nikos D. Karabelas map collection, Actia Nicopolis Foundation, Preveza, Greece. Credit: Μιχαήλ Θ. Χρυσοχόος /Wikimedia Commons/CC BY 4.0

Οι Παξοί έχουν μια μακρά, πολύπλοκη ιστορία

Μόλις ένα σύντομο ταξίδι πάνω από τη θάλασσα από την Ιταλία, η περιοχή κάποτε διοικούνταν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, επιστρέφοντας υπό την κυριαρχία των Ενετών στους μεσαιωνικούς χρόνους.

Advertisements

Αλλάζοντας χέρια πολλές φορές στην ιστορία, κάποτε υπό τη δικαιοδοσία μιας γαλλικής και ρωσο-τουρκικής συμμαχίας κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, η πολιτική σταθερότητα του νησιού ανατράπηκε για άλλη μια φορά όταν παρέδωσε στους Άγγλους με τη φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού τη HMS Apollo.
Advertisements

Έχοντας γίνει μέρος της Ιονικής Ένωσης που ιδρύθηκε από τη Βρετανία, οι Παξοί γνώρισαν κάποια ειρήνη για αρκετές δεκαετίες. Ωστόσο, οι νησιώτες έπεσαν κάτω από τη βρετανική κυριαρχία και οι Παξοί χρησίμευσαν τελικά ως η έδρα του κινήματος ανεξαρτησίας του Ιονίου, το οποίο οδήγησε στην επιτυχή ένταξη των νησιών στο νέο έθνος της Ελλάδας το 1864.

paxos paxoi Greek island
Gaios village on Paxos, as seen from the air. Credit: Dimitris Kintzios

Το νησί του Ιονίου είναι γαλήνιο, γραφικό

Το νησί που φιλοξενεί μόνο 2.500 ανθρώπους, το νησί φουσκώνει από ταξιδιώτες κάθε καλοκαίρι, αλλά γίνεται ένα ήσυχο Brigadoon για άλλη μια φορά όταν το φθινόπωρο κατεβαίνει.

Advertisements

Αυτό πρέπει να συνέβαινε και στην αρχαία ιστορία, όταν, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο θεός Ποσειδώνας έφτιαξε το νησί χτυπώντας το νησί της Κέρκυρας με την τρίαινά του, σπάζοντας ένα κομμάτι για να μπορέσουν να απολαύσουν αυτός και η σύζυγός του Αμφιτρίτη. μερικοί ήσυχοι μόνοι τους.

paxos

Gaios, Agios Nikolaos. Photo by Philippe Teuwen /Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Το νησί προσφέρει τόσα πολλά σε όλους τους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτιμούν την κλασική μουσική σε ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, ακόμη και ως οικοδεσπότης ενός ετήσιου φεστιβάλ κλασικής μουσικής που ονομάζεται Φεστιβάλ Παξών, υπό την αιγίδα του The Guildhall.

Advertisements

Οι Παξοί είναι ένας πολιτιστικός κόμβος, που φιλοξενεί ιταλική διάλεκτο

Λόγω της θέσης τους στην ιστορία και των πολλών πολιτιστικών αξιοθέατων, οι Παξοί είναι ακόμη και μέρος ενός ευρωπαϊκού δικτύου που ονομάζεται «Πολιτιστικά Χωριά της Ευρώπης».

Ευαίσθητη στις ανάγκες των πολλών αδέσποτων ζώων στο νησί, ένα διαχρονικό πρόβλημα σε πολλά ελληνικά νησιά, δημιουργήθηκε στους Παξούς μια φιλοζωική οργάνωση το 2005.

Advertisements

Το Paxos Animal Welfare Society, ή PAWS, εργάζεται για να βελτιώσει τη ζωή των γατών και των σκύλων που κάνουν επίσης το νησί το σπίτι τους.
Advertisements

Σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο Γαίου, το φιλανθρωπικό ίδρυμα πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων στους Παξούς, δημιουργώντας ακόμη και ένα μόνιμο χειρουργείο στα Μαγαζιά, το οποίο άνοιξε σε φανφάρες ο δήμαρχος τον Σεπτέμβριο του 2013.

paxos paxoi Greek island

Advertisements
Gaios Village on Paxos. Credit: Bogdan Giusca/ Wikimedia Commons/ CC BY-SA 2.5

Κοντά στην Ιταλία, τα νησιά των Παξών έχουν μια ξεχωριστή γεύση αυτού του έθνους, και οι κάτοικοί του μιλούν μια διάλεκτο με μεγάλη ιταλική κλίση.

Τα ιταλικά λιμάνια του Μπάρι και του Μπρίντιζι απέχουν μόλις τέσσερις ώρες με το φέρι. Η τοπική αρχιτεκτονική αντικατοπτρίζει επίσης τα χρώματα της Ιταλίας, όπως φαίνονται στις πολλές στέγες με κόκκινα κεραμίδια και στα λαμπερά κτίρια με ροδακινί και πορτοκαλί χρώμα.

Advertisements

sea

Natural arch made by waves into the limestone cliffs of Paxos. Credit: Arxoland/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Αυτά τα εκπληκτικά νησιά είναι εύκολα προσβάσιμα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα με ferry boat από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το οποίο χρειάζεται μιάμιση ώρα για να φτάσει στους Παξούς, αλλά η εμπειρία αξίζει να απολαύσετε από μόνη της.

Advertisements

Το ειδυλλιακό νησί της Κέρκυρας επίσης δεν απέχει πολύ από τους Παξούς, μόνο ένα ταξίδι 2 ωρών με το πλοίο ή ένα κάπως πιο σύντομο ταξίδι με ιπτάμενο δελφίνι προς τα βόρεια.

Φροντίστε να επισκεφθείτε την περιοχή των Παξών την επόμενη φορά που θα θέλατε γαλήνιες διακοπές στο ελληνικό νησί με όλες τις πολιτιστικές ανέσεις που θα μπορούσατε να ζητήσετε.

Advertisements

Leave a Comment